sunnuntai 28. lokakuuta 2012

ohje kurpitsan näköiseen halloweenkakkuun

Halloween on tuloillaan, ja on taas aika leipoa halloween aiheisia herkkuja!
Pikkusiskollani oli tänään Halloweenjuhlat, ja sain tehdä sinne kakun. Halusin tehdä kurpitsan näköisen kakun, ja ohjeen keksin kakkuun itse.
Kakku on melko helppo tehdä, jos jaksaa käyttää kakuntekoon hieman aikaa. Ohjeet ovat todella tarkat, joten uskoisin ettei mikään vaihe jää ymmärtämättä :)

Aineet:
noin kolme valmiskakkupohjaa, isoa kurpitsaa tehdessä enemmän
sekä yhden sitruunan mehu ja tomusokeria kostuttamiseen

Täytteeseen:
puoli purkkia (1 dl) kuohukermaa
noin 200 grammaa rahkaa
yhden sitruuunan kuori
sitruunanmehua oman maun mukaan
myös tomusokeria sen mukaan mitä itse haluaa.
Jos kuorruteesta jää tuorejuustoa vähän yli, voi senkin laittaa täytteeseen.

Kuorrute:
65 grammaa voita
60 grammaa (hieman alle desilitra) tomusokeria
150 grammaa tuorejuustoa
teelusikalinen vaniljasokeria

Pienen kurpitsakakun päälystämiseen tarvitsee yhden paketin marsipaania, hiemankin isompaa varten kannatta ostaa kaikenvaralta kaksi pakettia.
Lisäksi marsipaanin värjäykseen tarvitsee jauhemaista ruokaväriä väriä sinisenä, punaisena ja keltaisena. tietenkin myös nestemäisiä voi käyttää värjäykseen, mutta ne eivät värjää yhtä voimakkaasti, ja maistuvat marsipaanissa helpommin.   






Tee ensiksi kuorrute, jolla kiinnität marsipaanin kakkuun ja tasoitat kakun epätasaisuutta.
Vaahdota voi ja tomusokeri tehosekoittimella. Lisää sekaan tuorejuustosto ja vaniljasokeri, ja sekoita aineet tehosekoittimella sekaisin. Kuorruutteen kuulu olla rakenteeltaan jämäkkää, eikä valuvaa.



Kaada puoli kermapurkkia kulhoon ja vatkaa tehosekoittimella kermavaahdoksi. lisää sekaan 200 grammaa rahkaa ja sekoita ainekstet tehosekoittimella. Raasta sitruunasta kuori rahkaan, sekä lisää sitruunan mehua sen mukaan kuinka paljon haluat siitä makua täytteeseen. Jos kuorruteestasi jäi tuorejuustoa yli voit lisätä sen sekaan (ne ovat yleensä kahdensadan gramman pakkauksia, joten tuorejuustoa jää kuorrutuksesta 50 g yli). Lisää tomusokeri vasta lopuksi, jotta voit maistaa mikä määrä on hyvä.


Kun kummatkin täytteet ovat valmiit, leikkaa ympyrän muotoinen pala keittiöveitsellä kakkupohjasta. Kokoa pitää ajatella siltä kantilta, että kakkupohjaa riittää vielä hyvin ylempiin kerroksiin. Leikkaamisesta ylijäävä kakkupohjan jämä säästetään kaikista ylimpiin kerroksiin.
Tässä vaiheessa voit sekoittaa sitruunanmehu-tomusokeri seoksen kostuttamiseen. Purista rahkatäytteen maustamisesta ylijäänyt sitruunanmehu lasiin, ja lisää tomusokeria sen verran, että siitä tulee sopivan makeaa kostuttamiseen. 
Älä vielä kostuta kakkupohjia, sillä muuten niiden siirtelemisestä ja liikuttelemisesta tulee hankalaa.


Seuraavasta kerroksesta tulee hieman leveämpi kuin ensimmäisestä. Laita ensimmäinen kakkupohja uuden kakkulevyn päälle, ja leikkaa veitsellä hieman ensimmäistä leveämpi kerros (mielummin liian iso kuin liian pieni). Sovita sitä ensimmäisen kerroksen päälle ja siisti reunoista tarvittaessa. Leikkaa toisesta kerroksesta hieman alaspäin vino, niin se sopii paremmin yhteen alemman kerroksen kanssa.

Seuraavasta kerroksesta voit tehdä jo pienemmään, tai jos haluat pyöreämmän kurpitsan, se voi olla saman kokoinen kuin alempi. Voit leikata valmiiksi vielä yhtä ylemmän kerroksen, mutta sitä ylemmät kerrokset kannattaa leikata ja lisätä vasta kokoamisvaiheessa. Muuten tästä vaiheesta tulee turhaa pikkupipertelyä.


Siirrä nyt muut kakkupohjat hetkeksi sivuun, ja voit kostuttaa sekä täyttää ensimmäisen kerroksen. varsinkaan alimpaan kerrokseen täytettä ei saa laitta liikaa. Siitä tulee vain karmea sotku kun täyte valuu pitkin kakkua ja kerrokset eivät pysy paikallaan :D


Toista sama muillekkin kerroksille, sekä leikkaa, kostuta ja kuorruta myös ylimmät kerrokset. Ne voivat koostua useastakin palasesta, sillä alimpien isojen kerrosten jälkeen kakkupohjasta ei saa leikattua enää kokonaisia kerroksia. Jos kakussa on oudon muotoisia kohtia, ne saadaan korjattua suikaleilla kakkupohjaa, jotka voit kiinnittää oikeaan kohtaan kuorutuksella.


Ota seuraavaksi tomusokeroidulle leivinpaperille suurin osa marsippaanista. säästä kuitenkin marsipaania kurpitsan kasvoihin (jos    haluat sellaiset tehdä) sekä "naattiin", Eli siis tähän          -->

Värjää marsipaani jauhevärillä. Työnnä sormella taikinaan pieni kuoppa johon ripotat punaista ja keltaista jauheväriä. Tiputa tippa vettä jauhevärien päälle, niin että ne sekoittuvat siihen. Taita marsipaani niin että väri jää sisälle ja ala vaivata niin pitkään että väri on tasainen. Voit työntää vaivaavan käden esimerkiksi minigrip-pusiin, jos et halua käsiisi värisotkua. Voit toistaa saman uudestaan, jos oranssi on väärän värinen tai liian vaalea. Kannattaa kuitenkin olla varovainen värijauheen kanssa, sillä se on todella vahvaa.

Ripottele tomusokeria lisää marsipaanin alle ja päälle, hiero sitä myös kaulimeen. kauli marsipaanista tarpeeksi iso ja ohut että tiedät sen peittävän hieman yli koko kakun.

Voitele koko kakku kuorruteella.

Siirrä marsipaanilevy varovasti kakun päälle.
 Mahdollisimman tasaisen jäljen saat taittamalla vain yhden vekin kakun taakse, niin että koko muu kakku on kauniin tasainen. Muista painella marsipaani kiinni myös kakun alaosasta, joka on hoikempi kuin kakun keskiosa.

Leikkaa ylimääräinen marsipaani veitsellä pois.

Painele veitsen varren sivulla (tai jollain muulla sopivalla) kakkuun kurpitsamaiset painaumat.


Värjää noin puolet jäljellejääneestä marsipaanista mahdollisimman tummaksi käyttäen punaista, keltaista ja sinistä jauheväriä. Kaulitse marsipaani ohueksi ja leikkaa siitä veitsellä kurpitsalle suu ja silmät. Silmät ja suun saat kiinnitettyä kurpitsaan hyvin samalla kuorruteella millä kiinnitit myös marsipaanipäälysteen kakkuun.

Värjää toinen puolikas marsipaanista vihreäksi. Jos haluat vihreästä hieman "likaisen" väristä, lisää sinisen ja keltaisen lisäksi sekaan vielä hieman punaista.
Päälystä pieni pala jäljelle jäänyttä kakkupohjaa vihreällä marsipaanilla, ja tökkää se hammastikun avulla kakkuun kiini. Lopusta vihreästä marsipaanista voit tehdä pieniä, naatista lähteviä kiehkuroita, jotka näyttävät kurpitsamaisilta.

Ja näin on kurpitsakakku valmis!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti