torstai 8. marraskuuta 2012

Ensimmäinen osa ihanaa illallista: ranskalainen Creme brulee


Minulta kysyttiin Että mitkä on mun aikaisemman postauksen pizzan ja creme bruleen ohjeet, jotein tein niille ihan oman postauksen :)
Kiva kun ihmiset kysyy tuollaista, on kiva kirjoittaa jotain tällaista jonkun toiveesta. :)

Koska aika ei riittänyt tekemään kumpaakin ohjetta samaan postaukseen, tulee aidon Italialaisen (kaverin Italialaisen äidin uniikeilla vinkeillä höysetyn) pizzan ohje pian tämän jälkeen. Niin on myös varmaan myös hieman kätevämpi!

Ensiksi Creme bruleen ohje, joska sen voi tehdä oikeastaan jo tarjoilupäivää edeltävänä iltana, nimittäin sitä voi hyvin säilyttää jääkaapissa seuraavaan päivään. Mutta pelkästään 2-3 tuntia jääkaapissa riittää, joten sen voi myös tehdä tarjoilupäivänä ennen pizzaa.

Creme bruleeseen (4 annosta) tarvitset:
1/2 dl sokeria 
2 dl kuohukermaa
2 dl maitoa 
4 keltuaista
1 vaniljatanko

Lisäksi tarvitsen sokeria myös Creme bruleen pinnalle.

Laita puoli desilitraa sokeria kattilaan ja lämmitä sitä pienehköllä lämmöllä niin pitkään että sokeri sulaa. Älä sekoita sokeria millään kauhalla, koska sokeri tarttuu niihin kiinni! sekoita kääntelemällä kattilaa. 
Tässä vaiheessa luin odotellessani lieden vieressä Aku Ankkaa, koska sokerin sulamista odotellessa ei ollut hirveästi tekemistä :D 

Lisää sulaneen sokerin sekaan kaksi desilitraa maitoa, sekä kaksi desilitraa kuohukermaa. Tässä vaiheessa sulanut sokeri voi hieman kovettua, mutta jatka keittämistä niin pitkään että sokeri on sulanut täysin näkymättömiin. Voit ottaa käytöön puulastan sekoittamiseen. 
 Halkaise vaniljatanko pituus suunnassa, kaavi kummastakin puolesta vaniljatangon sisus veitsen lappeella, ja lisää se kattilaan. Laita myös kummatkin vaniljatangon puolikkaat kattilaan antamaan makua.

Kun sokeri on sekoittunut kokonaan, voit nostaa kattilan pois liedeltä. Laita kattila sivuun odottamaan, että seos on viilentynyt kädenlämpöiseksi. Sillä välin voit erotella neljä kananmunan keltuaista. 

Neuvo kananmunan keltuaisen erotteluun:
Kopauta kananmuna kulhon reunaan, ja halkaise kuori siististi puoliksi. Vaihda keltuaista kuoresta kuoreen juomalasin päällä, niin että valkuaiset valuvat juomalasiin. Kaada kuoreen jäänyt keltuainen kulhoon odottamaan.

Kahvia? siltä se ainakin näyttää :D
Kun maito- kerma- sokeriseos on suunnilleen kädenlämpöistä, kaada se hiljalleen siivilän läpi, vispilällä vatkaten kulhoon jossa neljä keltuaista ovat. Älä vatkaa liikaa, creme bruleen ei kuulu olla kuohkeaa :)!

Valitse kaapistasi neljä kuppia, joiden pohjaan on merkitty että ne kestävät uunissa olemista (esimerkiksi jokin paistamista kestävä kahvikuppi) jaa nestemäinen creme brulee kuppeihin.

Laita Creme brulee uuniin 190 asteeseen, ja käytä vesihaudetta sen kypsentämiseen. Vesihauteen teet laittamalla kupit, joissa Creme brulee on, vedellä osittain täytettyyn lasagnevuokaan (tai johonkin muuhun tarkoitukseen sopivaan). Täytä vuoka vedellä niin, että vesi ylettyy noin puoliväliin brulee kippoja. Anna Creme bruleen kypsentyä uunissa 20-25 minuuttia.
 Kun otat Creme bruleen uunista, se saa hytkyä, mutta ei aaltoilla! Voit myös kokeilla grillitikulla tökkäämistä, ja katsoa ettei Brulee ole kuorensa alta aivan raaka ja nestemäinen. Jos se tuntuu liian raa'alta, voit laittaa sen vielä hetkeksi uuniin.

Kun Creme bruleet ovat kypsiä, voit antaa niiden hetken viiletä työtasolla, ettei jääkaappiin laittaessa elmu-kelmuun höyrysty likaa vettä. Kun Brulee vaikuttaa hieman jäähtyneemmältä, pingota jokaisen kupin yläosaan elmukelmua (estämään jääkaapin makuja tarttumasta siihen) ja laita bruleet jääkaappiin siihen asti, että otat ne hieman ennen tarjoilua ulos sokeripinnan tekemiseksi.



Loppusilaus:
Tee Creme bruleen rapea sokeripinta ripottelemalla päälle sokerikerros, joka peittää hyvin koko vanukkaan sen alla. Paahda pinta kaasupolttimella, tai lämmitä uuni kuumaksi grillivastuksen alla, ja laita Creme brulee sinne niin pitkäksi aikaa, että sokeri ehtii sulaa. Varo kuitenkin ettei sokeri pala! Grillivastuksen jälkeen voi halutessaan hetken jäähdytää Creme bruleeta jääkaapissa, jos se näytti kuumenevan aivan liikaa uunissa käydessään.



Seuraavassa ruokapostauksessa kerron ohjeen pääruokaan, pizzaan Italialaisella reseptillä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti